2016

31/12 VTT Westmalle: Collega Stefan VdB haalt z 'n Koga nog eens van onder het stof. De teller stopt op 46 veldtoertochten dit jaar. (Zannata Z45, 64 km)

30/12 VTT Huijbergen: zeer vochtig en stevig vriesweer maakten dat de Kalmthoutse hei er supermooi bij lag. (Niner EMD, 80 km)

18/12 VTT Hoogerheide: sinds lang 't goed gevoel terug te pakken. (Niner EMD, 87 km)

11/12 VTT Schoten: Jos C kwijtgespeeld, verder iedereen laten passeren. (Zannata Z45, 75 km)

4/12 VTT Brecht: koud, in m 'n eentje. (JMcf, 82 km)

19/11 VTT Minderhout: Nico S laten rijden want 'k geraakte niet vooruit. (Niner EMD, 50 km)

1/11 VTT Weelde: met Benny VG en Kevin DW. (Niner EMD, 50 km)

30/10 VTT Essen: snel rijden met een crosser vergt veel aandacht, een halve toertocht lukt nog net. (Zannata Z45, 80 km)

23/10 MTB Overijse: hier goed weggekomen want de kerel 5 m vóór ons rijdt over een kat waardoor diens voorwiel wegslaat en hij keihard tegen de beton slaat. De kat spurtte ongedeerd weg. (JMcf, 62 km)

16/10 VTT Kapellen: snelle rit, enkel de laatste 5 km op de weg moeten passen voor de snelle crossers. (JMcf, 55 km)

8-9/10 Bosduin-cross en VTT Halle: de crosser was een verkeerde keuze in de Bosduin-cross. In Halle was 't een halve toer aanklampen en een halve toer meebollen met de oude garde. (Zannata Z45, 31+88 km)

2/10 Hooge Maey VTT: organisatie van Schaal Sels die op deze Open Bedrijvendag een bezoek aan de Hooge Maey mogelijk maakte. Niet veel van het uitzicht genoten want in 't wiel van Dieter B was daar weinig tijd voor. Peter R, die mekkert dat hij door zijn Bob de Bouwer-activiteiten niks aan zijn conditie kan doen, spurtte mij net voor de top (zonder GPS) uit het wiel: met die gast zijt ge nooit klaar! De uitsloverij was goed voor de KOM en die pakken ze niet meteen af want van een volgende organisatie wordt niet meteen gesproken. (JMcf, 73 km)

25/09 Waarloos VTT: toertocht met uitgebreid bezoek aan de kleiputten van de Schorre in Boom. Steeds de "extreme" afslag gepakt en blijven biken waar het kon, soms wel met het nodige risico voor lijf, leden én frame! (JMcf, 65 km)


18/09 Schoten VTT: geen maten om tegen te racen op deze voor mij platgereden paden en eigenlijk weinig lol aan beleefd, puur trainingskilometers maken dus. (JMcf, 76 km)

11/09 Heverlee MTB: over biken in en rond Heverlee had ik me eerder al lyrisch uitgelaten ... en dat was niks overdreven. (JMcf, 65 km)

4/09 Lille VTT: na anderhalf uur begon het (zwaar) te regenen en via de weg dan maar rechtsomkeer gemaakt. Niet veel lol aan beleefd. (Niner EMD, 44 km)

28/08 Tielt-Winge, Hagelandse Heuvels MTB: goed weertje, droog parcours en de kilometers schoven vlot onder de 29er-wielen door. (JMcf, 65 km)

21/08 Stabroek Schaal Sels: eerste editie voor wielertoeristen en amper 30 fietsers komen opdagen, om 8u45 was 'k de 4de ingeschrevene. Er waren 3 trajecten, traject "Polder" met vele stukken off-road was voor mij de interessantste. Nogal wat onbekende achterstraatjes en veldwegen kunnen ontdekken en da 's altijd leuk. (Zannata Z45, 69 km)

14/08 Holsbeek MTB: in zulke omgeving en onder een (flauwe) zomerzon is mountainbiken genieten. De Chartreuzenberg werd van alle kanten beklommen en dankzij m 'n vederlichte Chiner kon 'k ook zowat overal Strava-PR 's neerzetten. (JMcf, 54 km)

7/08 Vlezenbeek Hoebelbike: deze knappe organisatie zorgde voor een passage doorheen een schrijnwerkerij en de Lindemans brouwerij, over een "smalle" plank gelegd over een gevuld zwembad (incluis fotograaf in stand-by) en met als constante het prachtige decor van het Pajottenland. (JMcf, 75 km)

26/07-4/08 Morvan, France: heel wat kilometers afgemaald op het tracé van La Grande Traversée du Morvan VTT (GTM). Eerder in Nismes, in de vroege morgen, "down hillend" terecht gekomen in een grote troep everzwijnen. Gelukkig waren ze banger dan ik en stoven ze luid snuivend en grommend uit elkaar ... oef. (JMcf, 300 km)

17/07 Wijgmaal MTB: geslaagde (zware) maidentrip met de nieuwe bike. Een te ruime zadelpen-passing kon verholpen worden door het opgieten van epoxy tussen frame en een pasbus, de zadelpen ging er nadien "zuigend" in. Het frame inruilen kon ook, dat was geen punt voor JMCARBONFRAME.nl. De gangbare 30t x 10/42t (11spd) aandrijving kon me niet bekoren: de 10t vereist een speciale body en de 42t vind ik passen bij een "granny gear". Op m 'n oude X9-trapstel paste een direct mount kettingblad en al deze ingrepen, bovenop het lichte frame, leveren een geveerde hardtail op van scherp 9,5 kg! ("Chiner" JMcf, 64 km)


10/07 Molenbeek-Wersbeek MTB: 2 MTB 's in de garage hebben staan maar toch de crosser moeten pakken: bij de Niner bleek de XT-rem na 't bleeden geen druk meer te maken terwijl de zadelpenpassing v/d nieuwe Chiner nog wat nazorg behoeft. Dus werd het afzien op de Hagelandse Pijl want een crosser is daar een totale miscasting. Met een 42/27 was 't moeizaam klimmen en bij de afdalingen, vaak langs met stenen bezaaide geulen, was het goed uitkijken om niet te crashen. (Zannata Z45, 70 km)

3/07 Oud-Heverlee MTB: ginder is 't altijd Mountainbiken met een hoofdletter. Vandaag een 1 x 10 aandrijfconfiguratie getest (32t x 11/36t) en dat valt goed mee. Volgende week monteer ik 'm op een nieuw frame van 1060 gram! (Niner EMD, 62 km)

26/06 St-Job VTT: voortdurend zigzaggen om de talrijke plassen te ontwijken. In 't terugkomen niet gewacht op het vertrek van de triatleten want het startschot bleef uit door een stevig onweer boven de E10-plas. (Zannata Z45, 65 km)

19/06 Lille VTT: hier elk zandpaadje al wel een keer of 20 gepasseerd. Ergens halfweg, bij het oversteken van een drukke weg, "hinder" ik een peloton ... mannen van Vremde met achteraan een "scheldende" Rudi M. Van toeval gesproken. (Niner EMD, 74 km)

12/06 Zemst VTT: het technisch stuk naast de E19 was even spannend, zeker met een crosser. Er moest veel doorheen hooivelden gefietst worden waar een track was vrij gemaaid, dat hooi draaide in de derailleur en ei zo na sloeg die in m 'n achterwiel. (Zannata Z45, 55km)

05/06 Langdorp chrono 50 km: het noodweer in 't Hageland de avond tevoren maakte er een uitermate slijkerige en glibberige bedoening van en de technische skills werden danig aangesproken. Uitslag. (Niner EMD, 46 km)

29/05 Buggenhout VTT: geen terrils in Beringen zoals gepland maar wel het licht heuvelend Pajottenland wegens meer kans op droog weer daar. Een single track omzoomd door een afsluiting leidde door een zeer diepe geul ... het water reikte tot halfweg de zitbuis! Het trapas-lager was toe aan een revisie, de wiellagers en body leken nog ok. (Niner EMD, 63 km)

22/05 Temse VTT: veldtoertochten in 't Waasland slaan soms een beetje tegen, ook deze keer was dat zo. Onderweg een biker gedepanneerd die met zijn crank in de handen vertwijfeld naar zijn fiets stond te kijken. Mijn setje inbus-sleutels heb ik al 't meest bovengehaald voor een ander. (Zannata Z45, 45 km)

15/05 Wolfsdonk 3Action Classic MTB: fietsstage in de Ardennen gecanceld, dan maar de Hagelandse velden en bossen ingedoken. Halfweg fout gereden en de geplande 70 km werden er 45, niet zo erg want er stond een gure onaangename wind en de lucht zag er dreigend uit. (Niner EMD, 46 km)

8/05 Kalmthout AvdP classic: m 'n wagentje aangehangen bij de Bioracers, die maalden de 166 km af aan 34 kmpu gemiddeld. Zelf geen trap met de neus in de wind moeten geven. (Cube Agree, 185 km)

1/05 Ieper Fronttoertocht VTT: met de crosser gereden en dat was op 't randje daar in 't Heuvelland. Onderweg a/d praat geraakt met een local en die wees me vele highlights van WW1 aan. De grond, indien droog keihard en nat zeer plakkerig, was zoals de frontsoldaten hem destijds beschreven. In een natte winter komen we hier niet toe aan veldtoeren, zei m 'n compagnon nog. De lussen meer naar Frankrijk zagen er veelbelovend uit maar da 's voor later met de Niner. (Zannata Z45, 68 km)

24/04 Kortrijk Dutsel MTB: 4°, sneeuwregen en handschoenen vergeten. Op één van de nauwelijks te befietsen steile hellingen van de Chartreuzenberg kwam er een size plus-kerel op e-bike ons voorbij gevlógen. E-bikes zijn ok om sneller en minder bezweet op 't werk te geraken maar om er mee te gaan uitpakken in VTT 's ? (Niner EMD, 59 km)

20/04 Valkenburg AGR 2 : compagnons waren Jos C en slechts een halve toer Dave W want die speelden we kwijt op de lus in het Vijlenerbos. Op Jos stond geen maat, op elke bult pakte die honderden meters: coureur versus toerist. (Cube Agree, 111 km)

17/04 Haacht VTT: op goed geluk met de crosser afgezakt naar Haacht en er goed mee weggekomen, de heuvels beginnen een 10-tal km zuidoostelijker. Mooie tocht maar wel iets te veel BMX-tracks voor de crosswielen geschoven gekregen want elk bos(je) met zulke track werd meegepakt. (Zannata Z45, 60 km)

10/04 Rillaar MTB: veldtoertocht die zich afspeelde op een zakdoek ten zuiden van Aarschot. Onderweg nog een tijdje samen gereden met Niels A en enkele van zijn maten van BKCP. Op de laatste steile hellingen van deze mooie tocht kraakte fietsmaatje Peter R en ik kon alleen binnen rijden met grote voorsprong ... en zulke ritten zijn eerder zeldzaam! (Niner EMD, 65 km)

3/04 Poederlee VTT: een kwart toertocht gezwalpt alvorens de goeie "cross-feeling" daar terug was. Samen gereden met een sterke beer op een volgeveerde Specialized en geen 2u nodig gehad om rond te geraken, de benen waren dus al wat hersteld. (Zannata Z45, 50 km)

1/04 RVV: daags voor de mooiste cyclo van Golazo de ronde gereden met Rudi M. Goed tempo aangehouden en mekaar niet de duvel aangedaan (als ik dat al kon). De Koppenberg lag er glibberig bij en we werden aangemaand om af te stappen, ook niemand gezien die al fietsend boven geraakte ... op deze jongen na! Eén dag later voel ik me geradbraakt, de finale van de ronde sloopt een mens. (Cube Agree, 131 km)

Ook Astana zet voet a/d grond bij verkenning v/d Koppenberg.

26/03 Ludo Peeters Classic: van de 2de RABC-groep naar de 1ste gereden in 't wiel van Jasper VN, Rudi M en Stijn VM. Toen was 't vat leeg en noodgedwongen bij die groep gebleven. Na de tweede bevoorrading die mannen ook laten rijden want dat afremmen en weer optrekken en de toeterende motards maakten er een stresserende bedoening van. Als de MTB-trips van 80 km en meer er aankomen zal deze training hopelijk zijn effect hebben. (Cube Agree, 161 km)

20/03 Heverlee: MTB-walhalla, zonder meer. Toen Peter R het tempo van een 5-tal uit Arendonk de laatste 10 km opdreef liep het vat wel snel leeg. Niettemin was het genieten want deze VTT biedt alles wat een mountainbiker wenst. (Niner EMD, 60 km)

12/03 Slag om Gavere: de offroad wegen lagen er verhakkeld bij maar zeker 50% van de rit bestond ook uit betonbaantjes (die bulkten van de fietsers v/d De Omloop van Vlaanderen), zelfs tussen de velden veel met betonblokken verharde weipaadjes tegengekomen. De keuze voor een crosser was dus niet verkeerd. Deze VTT zal niet blijven hangen want deed denken aan een weg cyclo, en bikers weten dat dit veel saaier is dan een (goeie) veldtoertocht! (Zannata Z45, 58 km)

28/02 Classique d' Alphen: koude zonnige dag en het parcours lag er ook nog eens goed bij, ideaal voor de crosser. De massastart (250 bikers) is altijd even stressen maar eens de 3 ronden worden aangevat heb je 't zelf in de hand. De bende die al achter de meet stond toen ik na 1u38 finishte word elk jaar groter. Uitslag.